Najam skladišta: manjim skladišnim prostorom do boljih poslovnih prilika

Posted by admin

Najam skladišta potreba je s kojom se većina tvrtki i organizacija susreće u svojem djelovanju – neovisno o tome radi li se o dokumentiranju papirologije ili čuvanju proizvoda. Međutim, s rastom popularnosti e-commerce poslovanja stvorila se dodatna potreba za arhiviranjem stvari. Skladišni prostor mjesto je u kojem se zalihe robe spremaju na dulje vrijeme ili dok se ne ukaže potreba za njezinim preuzimanjem. Kada se odlučiti na skladište umjesto fulfillment centra i koje su prednosti njegovog najma, doznajte u nastavku. 

 

Najam skladišta za male i velike

Najam skladišta pogodan je za manje i srednje tvrtke kojima nije isplativo ulagati napore i resurse u izgradnju novog prostora. Osim što je manje isplativo s ekonomske strane, valja imati na umu da skladište mora biti u skladu sa zahtjevima struke. To znači da mora ispuniti posebne uvjete, sadržavati svu potrebnu dokumentaciju te poštivati pravna odobrenja i dozvole poput minimalnih tehničkih uvjeta. 

Premda se radi o usluzi koju će uglavnom više koristiti manje organizacije, često ga koriste i veće koorporacije. Tako se primjerice tvrtkama koje se bave prodajom specijaliziranih dekoracija, javlja potreba za skladištenjem božićnih artikala s obzirom na to da se otprilike 9 mjeseci u godini ti artikli ne prodaju. Brojnim trgovinama upravo ovo omogućava da zadrže ili ne moraju baciti artikle, a s druge strane oslobađaju prostor u vlastitim prodajnim pogonima. Zbog ovakvih potreba, manjim je i srednjim poduzećima, posebice usmjerenim na online prodaju, izrazito koristan najam prostora za skladištenje.  

 

Najam skladišta vs. pogodnosti fulfillment centra

Uz skladištenje, u posljednje se vrijeme također povećana potražnja za fulfillment centrima, stoga je prije odabira ovih usluga važno znati razliku između ova dva pojma. Dok se skladište odnosi na jednostavno korištenje prostora kako bi se proizvodi odložili i čuvali za daljnju uporabu, fulfillment centar nudi mnogo širi spektar usluga. U slučaju da su vam potrebni djelatnici koji će zaprimati proizvode, pakirati, brinuti se o korisničkom iskustvu, komunicirati s dobavljačima i kurirskim službama, zaprimati reklamacije i slično, svakako razmislite o uslugama fulfillment centra o kojima više možete saznati u našem blogu.  

 

skladište

 

Prednosti najma skladišnog prostora 

Raspodjela kapitala i manjak papirologije 

Najveća prednost najma skladišnog prostora svakako je optimalna raspodjela kapitala, odnosno novčanih resursa i onoga što dobivate zauzvrat. Uložena sredstva minimalna su u odnosu na kupnju ili izgradnju nove nekretnine, stoga vlasnici poduzeća sredstva mogu iskoristiti u važnije svrhe poput unaprjeđenja proizvoda, prodaje, marketinga i slično.  

Osim prethodno navedenih izazova prilikom otvaranja bilo kakvog prostora, pa tako i skladišta, ne smijemo zaboraviti ni na prikupljanje potrebne papirologije. Samo neki od dokumenta koji će vam trebati su primjerice građevinska dozvola, ugovor o izgradnji, registracija adrese nekretnine i zahtjevi za komunalije (voda, vodovod, struja, telefon, internet, smeće i mnogo više). Najmom skladišta preskačete ove korake i usmjeravate se na strateške prioritete vašeg poslovanja. 

 

Optimizacija resursa

U slučaju da ne žele ići u najam, već posjedovati vlastito skladište, poduzetnici se nesumnjivo susreću s brojnim izazovima. Gradnja skladišta potraje u prosjeku i do godinu dana, no izuzev mnogo vremena i napora koje će morati uložiti, javlja se i niz drugih birokratskih i građevinskih aktivnosti koje valja imati na umu. Samo neke od njih su pronalaženje odgovarajućeg zemljišta, dobivanje potrebnih građevinskih dozvola, izrada crteža i projektiranje skladišta, pronalaženje arhitekta i projektanta, praćenje gradnje, prijava za komunalne usluge, tehničar za popravak zgrade i još mnogo toga. Sve ovo može utjecati na vrijeme i resurse vlasnika poduzeća.  

Premda se ne radi o sveobuhvatnoj usluzi kao što je slučaj s fulfillment centrom, skladište također održava skupina za to stručnih djelatnika koji proizvode i uvjete u kojima se nalaze održavaju u adekvatnim uvjetima. Stoga najam također omogućava fleksibilnost rukovanja budućim poslovnim proširenjima i spremnost na brzi odgovor trenutačnim tržišnim zahtjevima i potrebama.  

 

Brža i jednostavnija isporuka   

Krajnji kupci najčešće zahtijevaju brzu isporuku čime su resursi tvrtki pod dodatnim pritiskom i vremenskim opterećenjem. Međutim, unajmljena skladišta mogu zadovoljiti zahtjeve distribucije i potrebe klijenata po povoljnoj cijeni. Distribucijski sustav obično obuhvaća sve aspekte upravljanja prijevozom, bilo da se radi o unutardržavnom ili međunarodnom prijevozniku, transportu tereta kopnom, željeznicom, zrakom ili morem ili pak lokalnoj isporuci. Budući da je potpuno automatiziran, sustav identificira najučinkovitiji i najisplativiji put kojim svoju pošiljku možete dostaviti krajnjem kupcu.  

 

Više prostora   

Ne treba posebno naglašavati da je jedna od glavnih prednosti posjedovanja skladišnog prostora, rasterećenje nagomilanih ureda i poslovnica te osobađanje prostora. U slučaju najma, tvrtke koje trebaju više prostora u svom sjedištu mogu osloboditi kvadraturu premještanjem proizvoda i oslobađanjem internog skladišta, ako ono postoji, prebacivanjem u veće skladište na pristupačnijoj lokaciji. Ovaj iznajmljeni skladišni prostor omogućuje tvrtkama prostorno proširenje bez ulaganja u novu zgradu i eliminira dodatne troškove poreza na imovinu, osiguranja, opreme i drugih resursa.  

 

Stručno osoblje 

Voditelji skladišta osobe su koje također moraju biti educirane o načinima funkcioniranja skladišnog prostora. Prvenstveno moraju znati organizirati protočnost robe i proizvoda bez gubitaka uz optimalno trošenje resursa i maksimalnu učinkovitost. Voditelj skladišta zadužen je također za kontroling inventara, a mora znati raspolagati i alatima i tehnikama za poboljšanje rada skladišta. Konačno, od voditelja se također očekuje učinkovito upravljanje lancem opskrbe. Upravo takva umreženost, profesionalnost i temeljito poznavanje svih aspekata struke pruža dodanu vrijednost.    

 

skladišni prostor

Pronađite skladišni prostor za sebe  

Svaka tvrtka neovisno o veličini poslovanja susreće se s potrebom skladišnog prostora u većoj ili manjoj količini. Većina tvrtki nema potrebu za izgradnjom vlastitog skladišta zbog čega pribjegavaju opciji najma prostora. Međutim, porastom potražnje za e-commerce uslugama, veliki broj trgovina i poduzeća ne treba samo prostor za skladištenje stvari, već ima potrebu za sveobuhvatnom uslugom zaprimanja proizvoda, skaldištenja, pakiranja i slanja, odnosno fulfillment centra. Ako se i sami susrećete s logističkim izazovima oko zaprimanja i slanja paketa ili vam samo treba prostor za održavanje proizvoda, javite nam se