Najam skladišta: manjim skladišnim prostorom do poslovnih prilika

Najam skladišta ili manjeg prostora za arhiviranje potreba je s kojom se većina tvrtki i organizacija susreće u svojem djelovanju – neovisno o tome radi li se o dokumentiranju papirologije ili čuvanju proizvoda. Međutim, s rastom popularnosti e-commerce poslovanja stvorila se dodatna potreba za arhiviranjem stvari. Skladišni prostor mjesto je u kojem se zalihe robe spremaju na dulje vrijeme ili dok se ne ukaže potreba za njezinim preuzimanjem. Kada se odlučiti na skladište umjesto fulfillment centra i koje su prednosti njegovog najma, doznajte u nastavku. 

 

Najam skladišta za male i velike

Najam skladišta pogodan je za manje i srednje tvrtke kojima nije isplativo ulagati napore i resurse u izgradnju novog prostora. U razvijenim zemljama poput SAD-a, ova je usluga u velikom porastu što potvrđuju i posljednje statistike. Valja imati na umu da skladište mora biti u skladu sa zahtjevima struke. To znači da mora ispuniti posebne uvjete, sadržavati svu potrebnu dokumentaciju te poštivati pravna odobrenja i dozvole. Jedan od takvih uvjeta je posjedovanje MTU. Sve detalje o posjedovanju minimalnih tehničkih uvjeta možete pročitati u našem blogu MTU za obrtnike: ključne informacije.

Premda se radi o usluzi koju će uglavnom više koristiti manje organizacije, često ga koriste i veće korporacije. Tako se primjerice tvrtkama koje se bave prodajom specijaliziranih dekoracija, javlja potreba za skladištenjem božićnih artikala s obzirom na to da se otprilike 9 mjeseci u godini ti artikli ne prodaju. Brojnim trgovinama upravo ovo omogućava da zadrže ili ne moraju baciti artikle, a s druge strane oslobađaju prostor u vlastitim prodajnim pogonima. 

 

Najam skladišta vs. pogodnosti fulfillment centra

Uz skladištenje, u posljednje je vrijeme također povećana potražnja za fulfillment centrima. Stoga, ako razmišljate o ovim uslugama, prije odabira dobro je znati razliku između ova dva pojma. Dok se skladište odnosi na jednostavno korištenje prostora kako bi se proizvodi odložili i čuvali za daljnju uporabu, fulfillment centar nudi mnogo širi spektar usluga. U slučaju da su vam potrebni djelatnici koji će zaprimati proizvode, pakirati, brinuti se o korisničkom iskustvu, komunicirati s dobavljačima i kurirskim službama, zaprimati reklamacije i slično, svakako razmislite o uslugama fulfillment centra.  

 

najam skladišta

 

Najam skladišnog prostora 

Raspodjela kapitala 

Najveća prednost najma skladišnog prostora svakako je optimalna raspodjela kapitala, odnosno novčanih resursa i onoga što dobivate zauzvrat. Uložena sredstva minimalna su u odnosu na kupnju ili izgradnju nove nekretnine, stoga vlasnici poduzeća sredstva mogu iskoristiti u važnije svrhe. Svakako je bolje utrošiti vrijeme na unaprjeđenje proizvoda, prodaje, marketinga i slične aktivnosti.

 

Manjak papirologije

Prilikom otvaranja bilo kakvog prostora, pa tako i skladišta, ne smijemo zaboraviti ni na prikupljanje potrebne papirologije. Samo neki od dokumenta koji će vam trebati su primjerice građevinska dozvola, ugovor o izgradnji, registracija adrese nekretnine i zahtjevi za komunalije (voda, vodovod, struja, telefon, internet, smeće i mnogo više). Najmom skladišta preskačete ove korake i usmjeravate se na strateške prioritete vašeg poslovanja. 

 
Optimizacija resursa

U slučaju da ne žele ići u najam, već posjedovati vlastito skladište, poduzetnici se nesumnjivo susreću s brojnim izazovima. Gradnja skladišta potraje u prosjeku i do godinu dana. Javlja se i niz drugih birokratskih i građevinskih aktivnosti. Samo neke od njih su pronalaženje odgovarajućeg zemljišta, dobivanje potrebnih građevinskih dozvola, izrada crteža i projektiranje skladišta, pronalaženje arhitekta i projektanta, praćenje gradnje, prijava za komunalne usluge, tehničar za popravak zgrade i još mnogo toga. Najam skladišta osigurava skupinu stručnih djelatnika te omogućava fleksibilnost rukovanja budućim poslovnim proširenjima i spremnost na brzi odgovor trenutačnim tržišnim zahtjevima i potrebama.  

 
Brža i jednostavnija isporuka   

Krajnji kupci najčešće zahtijevaju brzu isporuku čime su resursi tvrtki pod dodatnim pritiskom i vremenskim opterećenjem. Međutim, unajmljena skladišta mogu zadovoljiti zahtjeve distribucije i potrebe klijenata po povoljnoj cijeni. Distribucijski sustav obično obuhvaća sve aspekte upravljanja prijevozom, bilo da se radi o unutardržavnom ili međunarodnom prijevozniku ili pak lokalnoj isporuci. Budući da je potpuno automatiziran, sustav identificira najučinkovitiji i najisplativiji put kojim svoju pošiljku možete dostaviti krajnjem kupcu.  

 

Više prostora   

Ne treba posebno naglašavati da je jedna od glavnih prednosti posjedovanja skladišnog prostora, rasterećenje nagomilanih ureda i poslovnica. U slučaju najma, tvrtke koje trebaju više prostora u svom sjedištu mogu osloboditi kvadraturu premještanjem proizvoda i oslobađanjem internog skladišta, ako ono postoji, prebacivanjem u veće skladište na pristupačnijoj lokaciji. Iznajmljeni skladišni prostor omogućuje tvrtkama prostorno proširenje bez ulaganja u novu zgradu i eliminira dodatne troškove poreza na imovinu, osiguranja, opreme i drugih resursa.  

 

Stručno osoblje 

Voditelji skladišta osobe su koje također moraju biti educirane o načinima funkcioniranja skladišnog prostora. Prvenstveno moraju znati organizirati protočnost robe i proizvoda bez gubitaka uz optimalno trošenje resursa i maksimalnu učinkovitost. Voditelj skladišta zadužen je također za kontroling inventara. Važno je poznavanje alata i tehnika za poboljšanje rada skladišta. Konačno, od njega se očekuje učinkovito upravljanje lancem opskrbe. Upravo takva umreženost, profesionalnost i temeljito poznavanje svih aspekata struke pruža dodanu vrijednost.    

 

najam skladišta i skladišnog prostora

Pronađite skladišni prostor za sebe  

Svaka tvrtka neovisno o veličini poslovanja susreće se s potrebom skladišnog prostora u većoj ili manjoj količini. Većina tvrtki nema potrebu za posjedovanjem vlastitog skladišta zbog čega pribjegavaju opciji najma prostora. Međutim, porastom potražnje za e-commerce uslugama, veliki broj trgovina i poduzeća ne treba samo prostor za skladištenje stvari. U tom slučaju pomoći će usluge fulfillment centra koje nude i usluge zaprimanja proizvoda, skladištenja, pakiranja i slanja. Ako se i sami susrećete s logističkim izazovima oko zaprimanja i slanja paketa ili vam samo treba prostor za održavanje proizvoda, javite nam se

Kontaktirajte nas