Webshop vodič: Sve što trebate znati prije otvaranja online trgovine

Posted by admin
Category:

Svaki poduzetnik koji se bavi prodajom, svakako bi u obzir trebao uzeti i online kupnju te otvoriti webshop. U digitalnom dobu, a posebice nakon COVID-19 krize, online trgovina postala je popularnija i u Hrvatskoj, a potrošači sve češće biraju udobnost online kupovine. Međutim, posotoji nekoliko pojedinosti na koje je važno obratiti pozornost prilikom otvaranja webshopa. U ovom vodiču saznajte sve ključne korake.

 

Kako otvoriti webshop?

 

Istraživanje tržišta

Prije nego što započnete s otvaranjem webshopa, ključno je istražiti tržište. Razumijevanje potreba i želja vaših potencijalnih kupaca pomoći će vam da oblikujete svoju ponudu i marketinšku strategiju. Prilikom izrade, pokušajte odgovoriti na neka od pitanja u nastavku.

Identifikacija ciljne publike: Tko su vaši idealni kupci? Koji su njihovi interesi, potrebe i preferencije?
Analiza konkurencije: Tko su vaši konkurenti? Što nude i po kojim cijenama? Kako možete napraviti svoju ponudu jedinstvenom?
Tržišni trendovi: Koji su aktualni trendovi u industriji? Postoje li sezonski faktori koje trebate uzeti u obzir?

 

Izbor pravne strukture i registracija

Prilikom otvaranja webshopa, važno je odabrati odgovarajuću pravnu strukturu za vaše poslovanje. Pri odabiru imajte na umu ciljeve i želje razvoja smjera i obujma poslovanja. 

Samostalni poduzetnik: jednostavna struktura za manje poslovne poduhvate.
Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.): popularna opcija za veće poslovne poduhvate, pruža ograničenu odgovornost vlasnicima. O j.d.o.o. i d.o.o. poslovanjima pisali smo u blogu Kako otvoriti “j.d.o.o.” ili “d.o.o.” tvrtku.
Obrt: Još jedna jednostavna struktura, često korištena za manja poslovanja. Više o otvaranju obrta pronađite u blogu Otvaranje obrta u Hrvatskoj.

Nakon odabira pravne strukture, potrebno je registrirati svoju tvrtku kod nadležnih tijela.

 

webshop guide

Tehnička postava webshopa

Tehnička postava webshopa je ključna za osiguranje besprijekornog korisničkog iskustva. Nakon što odaberete odgovarajuću platformu za webshop, poput Shopifya i WooCommercea, dogovorite izgled dizajna. On treba biti privlačan i intuitivan za korisnike te pružiti jednostavnu navigaciju i brzi pristup informacijama. Također, ne zaboravite na sigurnost. Osigurajte da vaš webshop ima odgovarajuće sigurnosne mjere, uključujući SSL certifikate za zaštitu osjetljivih podataka. 

 

Proizvodi i zalihe

Ključan aspekt svake trgovine, pa tako i webshopa je ponuda proizvoda. Prilikom odabira onoga što želite prodavati, razmotrite kvalitetu, cijenu i jedinstvenost. Pronađite pouzdane dobavljače koji mogu isporučiti proizvode na vrijeme i u skladu s vašim standardima kvalitete. Implementirajte sustav za praćenje zaliha kako biste izbjegli probleme s nedostatkom proizvoda ili prekomjernim zalihama.

 

Plaćanje i dostava

Da bi vaši kupci mogli jednostavno i sigurno obaviti kupnju, važno je da postavite pouzdane sustave za plaćanje i dostavu. Ponudite različite metode plaćanja, uključujući kreditne kartice, PayPal, bankovne transfere i druge opcije koje vaši kupci preferiraju. Odaberite pouzdane kurirske službe i pružite različite opcije dostave, uključujući standardnu i brzu dostavu.

 

Marketinška strategija

Marketinška strategija je ključna za privlačenje kupaca na vaš webshop. Prije odabira marketinških kanala i načina interakcije s kupcima, razmislite što bi najviše odgovaralo vašem brendu. Postavljanje web stranice i SEO optimizacija jedna je od ključnih stvari potrebnih kako bi se pojavljivao na visokim pozicijama u rezultatima pretrage. Pišite blogove, vodiče i članke koji će pružiti dodatnu vrijednost vašim kupcima. Promislite koje bi društvene mreže bile najbolje za promociju vaših proizvoda, interakciju s kupcima i izgradnju lojalnosti. Imajte na umu da je vođenje društvenih mreža oduzima određenu količinu vremena, stoga odaberite onu na kojoj ćete moći biti relevantni i dosljedni. Konačno, razmotrite i opciju e-mail marketinga, plaćenih oglasa i PR-a. 

 

webshop online store guide

 

Pravna regulativa i zaštita podataka

Prilikom vođenja webshopa, važno je pridržavati se pravnih propisa i osigurati zaštitu podataka vaših kupaca. Potrebno je osigurati prikupljanje i obradu podataka u skladu s GDPR-om ili drugim relevantnim propisima o zaštiti podataka. Kreirajte jasno definirane uvjete poslovanja i politiku privatnosti kako biste osigurali transparentnost i povjerenje kupaca.

 

Korisnička podrška

Korisnička podrška je ključna za zadovoljstvo kupaca i dugoročni uspjeh webshopa. Live chat omogućuje brzu i jednostavnu komunikaciju. Slično, chatu, e-mail i telefonski poziv osigurava također relativno brzu i jednostavnu komunikaciju. Preporuka je kreiranje i FAQ sekcije s često postavljenim pitanjima.

 

Analiza i prilagodba

Nakon što vaš webshop počne s radom, važno je kontinuirano pratiti njegovu učinkovitost i prilagođavati strategiju. Koristite analitičke alate za praćenje posjeta, prodaje i ponašanja korisnika na vašem webshopu. Redovito prikupljajte povratne informacije od kupaca i koristite ih za poboljšanje vaših proizvoda i usluga. Provodite A/B testiranje različitih elemenata webshopa kako biste optimizirali korisničko iskustvo i povećali konverzije.

 

Otvorite webshop danas

Otvaranje webshopa može biti izuzetno isplativo, ali zahtijeva pažljivo planiranje i provedbu. Kroz temeljito istraživanje tržišta, tehničku postavu, kvalitetnu ponudu proizvoda, učinkovitu marketinšku strategiju i kontinuirano prilagođavanje, možete stvoriti uspješan online posao. Pridržavajte se pravnih propisa i osigurajte visoku razinu korisničke podrške kako biste izgradili povjerenje i lojalnost kupaca. Uz pravilan pristup, vaš webshop može postati ključni dio vašeg poslovnog uspjeha. Ako vam je potrebna pomoć s otvaranjem webshopa, pokretanjem poslovanja ili ste u potrazi za uslugama mikrologistike, javite nam se.