Skladištenje i skladišna logistika – što napraviti prije najma?

Jednom kada pokrenu poslovanje, vlasnici tvrtki susreću se s izazovom kako očuvati materijale, proizvode ili dokumentaciju zbog čega se javlja potreba za skladištenje istih. O prednostima najma skladišnog prostora pisali smo u jednom od naših prethodnih blogova, a ako se vaša tvrtka nalazi pred sličnim izazovom arhiviranja proizvoda, nekoliko je stvari koje morate uzeti u obzir prije nego što se odlučite na izgradnju ili najam skladišta.
 

Upravljanje proizvodima i količinom zaliha 

Svaki skladišni prostor mora osigurati dobro upravljanje zalihama što podrazumijeva unaprijed definirane vlastite zahtjeve za skladišnom logistikom i prostorom. Skladište može poslužiti kratkoročno u svrhe arhiviranja robe u tranzitu ili na duži period za stvaranje radnih zaliha koje se mogu koristiti za dugoročno planiranje ili distribuciju proizvoda. Zalihe imaju trošak koji uključuje cijenu artikala i skladištenje pod čim se podrazumijeva najam prostora, ljudski resursi i materijal. Dobar sustav upravljanja zalihama zahtijeva pravu ravnotežu između troškova i odgovora na zahtjeve.
 

Za određivanje robnih zaliha po artiklu potrebni su sljedeći podaci: 

  • procijenjena mjesečna potrošnja artikla; 
  • učestalost narudžbi kako bi se nadopunile zalihe; 
  • standardno vrijeme isporuke narudžbi.
     

Zalihe u skladištu obično djeluju kao tampon zona između samog unosa količina, što se obično odvija povremeno, i potreba, odnosno isporuka istih, koje su uobičajeno redovite ili neočekivane, odnosno nerjetko hitne. Stoga, upravljanje zalihama podrazumijeva rukovođenje odgovarajućom razinom zaliha u skladištu za redovite potrebe, ali i u hitnim situacijama.

 

skladište_warehouse 

 

Odaberite skladište po svojoj potrebi 

Prilikom odabira skladišta po svojoj mjeri, važno je obratiti pozornost na razne komponente poput dizajna, sigurnosnih mjera, pristupa, veličine, ventilacije, lokacije i komunalnih usluga. Već sama odluka o tome želite li koristiti usluge skladištenja proizvoda ovisi o nekoliko čimbenika. Za početak je potrebno procijeniti korist držanja zaliha u usporedbi s troškovima. Zatim u obzir valja uzeti i neizvjesnost, manje troškove i hitne situacije. Nerijetko se događa da isporuke kasne ili se u vrlo kratkom periodu pojavi povećana potražanja za određenim artiklom, stoga je potrebno na vrijeme osigurati dovoljne količine zaliha. Također valja imati na umu da su masovne nabavne cijene i veća količina narudžbi općenito povoljniji. Osim toga, fluktuacije i nepredvidive situacije česta su pojava u internet trgovini i e-commerce poslovanju, stoga je važno unaprijed razmišljati i preduhitriti takav scenarij.
 

Siguran menadžment proizvoda 

Kada ulazite u najam skladišta, svakako morate biti sigurni da je roba zaprimljena i pregledana prilikom isporuke. Organizacija skladišnog prostora mora biti takva da je omogućeno učinkovito skladištenje, usklađenost sa sigurnosnim standardima i dovoljno prostora za dostavu i pakiranje. Važno je također optimizirati način slaganja robe te prilagoditi sustav za jednostavno praćenje ulaznih i izlaznih paketa, kao i isteka roka proizvoda. Također, valja imati na umu da za neke proizvode, kao što je skadištenje hrane, mora ispunjavati sve standarde i propise. 

 

Održivost i ulaganje u prostor 

Kada govorimo o ulaganju u prostor, potrebno je implementirati minimalne standarde za alate upravljanja skladištem. To uključuje korištenje standardizirane dokumentacije za upravljanje skladištem i zalihama, kao što su primjerice tovarni listovi. Od iznimne važnosti je i adekvatno stručno osoblje koje uključuje zaštitara i utovarivača. Upravo će oni uvelike olakšati cjelokupni proces i uštediti vrijeme. U slučaju da samostalni najam prostora nije opcija, postoje i razne druge alternative. Neke od njih uključuju dijeljenje skladišnog prostora s drugim tvrtkama ili nevladinim organizacijama. Važno je jedino odmah u startu jasno razgraničiti prostor, kontrolu i obveze. Ne zaboravite osigurati dovoljnu količinu materijala neophodnog za funkcioniranje skladišta te se pobrinuti za sigurnosne mjere u svrhu smanjenja rizika i opasnosti. 

 

Na što još pripaziti prilikom odabira skladišta? 

Osim navedenog, jedan od bitnih elemenata na koji ni u kojem slučaju ne smijete zaboraviti je i pristupačnost prometnoj infrastrukturi. Pristup skladištu trebao bi biti lak za automobile i kamione u svim vremenskim uvjetima. Unutar skladišta mora biti osigurano jednostavno rukovanje zalihama. Posebna pažnja mora se posvetiti adekvatnoj uspostavi higijenskih uvjeta te kontroli insekata i štetnika. Također, potrebno je urediti komunalnu mrežu što podrazumijeva posjedovanje prostora za skladištara, sanitarnog čvora te prostor za odlaganje smeća. Rasvjeta mora biti postavljena u skladištu i okolini. Skladište mora odgovarati veličinom, odnosno treba imati dovoljan kapacitet za ispunjavanje zahtjeva privremenog ili tranzitnog skladištenja. Područje mora biti osigurano zaštitnom opremom i alarmnim sustavom

 

skladišni prostor_warehouse

 

Ostali načini skladištenja   

Za neka poslovanja skladišni prostori nisu najbolja alternativa te je u tom slučaju dobro razmisliti o alternativama – kontejnerima ili starim dvoranama/prostorima. Količina skladišnog kapaciteta ovisit će o vrsti traženog skladišta. Predmeti i količine koje je potrebno zbrinuti temelje se na potrebama unutar određenog razdoblja, međuspremnicima s robnim zalihama, zalihama za nepredviđene situacije te vijekom trajanja proizvoda. Kako biste odredili veličinu skladišnog prostora i bili sigurni kolika vam količina treba, kao referentnu točku koristite obujam i podnu površinu, a ne težinu artikala koje treba pohraniti. U obzir treba uzeti i dodatan prostor potreban za utovar, istovar i povrat, ali i ventilaciju. Visina skladišnog prostora ovisi o vrsti predmeta i pakiranju, no obično je visina od 2 metra prikladna za većinu artikala. Sve iznad toga opasno je, ali i može ugroziti zalihe na dnu. 

 

Posebne dozvole za skladištenje 

Prije nego što krenete u potragu za skladišnim prostorom, provjerite zahtjeva li vaš proizvod posebnu dozvolu za skladištenje. O kojim se artiklima točno radi? Prehrambeni proizvodi ne mogu se skladištiti s kemikalijama bilo koje vrste uključujući i cement. Za lijekove i medicinske potrepštine potrebna je posebna zgrada ili prostorija u čijoj je nadležnosti obično ljekarnik. Gorivo i rezervni dijelovi također zahtjevaju posebno skladište, po mogućnosti u blizini radionice. Osim zadovoljenja MTU-a, inspekcije također provjeravaju i druge dokumente kao što je dobra poizvođačka praksa.  

 

Pronađite skladište po svojoj mjeri 

Neovisno o tome pokrećete li tek poslovanje ili vam se radi povećanog opsega pojavila potreba za skladišnim prostorom, prije nego krenete u potragu, razmislite kakve vam specifikacije trebaju te zadovoljava li vaš proizvod posebne zahtjeve i dokumentaciju. Ako je vaše poslovanje tek na početku ili ste mail ili srednji poduzetnik, svakako je jeftinija, ekonomičnija i isplativija opcija najma skladišnog prostora. Ono će vam osigurati stručno osoblje na koje u potpunosti možete prebaciti cjelokupnu brigu oko logistike. U slučaju da vam je potrebna takva ili bilo koja druga usluga iz područja e-commercea i poslovnog savjetovanja, obratite nam se

Kontaktirajte nas